Teknolojiye İlham Kaynağı Olan Deniz Canlıları

Dünyanın tamamının sadece yüzde 30’u karalarla kaplıdır. Kalan yüzde 70 ise suların dünyasıdır. Bu sular, tuzlu deniz suları, tatlı su gölleri, akarsulardan oluşur. Sularda yaşam da en az karada yaşam kadar renkli, canlı ve çeşitlidir.

deniz canlıları

deniz canlıları

Sulardaki yaşam en yoğun olarak denizlerdedir. Denizlerin mavi derinlikleri neredeyse sınırsız bir dünyadır. Bu dünya bir çok canlıyı barındırır. Bu canlıların en bilinenleri de balıklardır. Balıklar devasa boyutlardaki balinalardan tutun, minicik hamsiye kadar bir çok boyuttadır. Balıkların yanı sıra denizler, bitkiler ve balık dışındaki  hayvanları da barındırır.

Onlar Sayesinde İcatlar

Denizlerdeki yaşam, kimilerine göre sayılamayacak kadar çok, kimilerine göre 100 milyon canlı türünü barındırır. ünümüzde bilinen deniz canlısı türü ise 1.4 milyondur. Bu deniz canlıları teknolojik icatlara da esin kaynağı olmuşlardır. İlk başta şaşırtıcı gibi gelen bu cümleyi, bazı örnekler vererek daha kabul edilebilir hale getirebiliriz.

Su Dünyası

Su Dünyası

Köpek balıklarının derileri elektron mikroskoplarıyla tarandığında, derisinin şeritler halinde olduğu görülmüştür. Bu şeritlerin girdaplar oluşturarak suyu balığın vücuduna yapıştırarak, suyun yüzmeye karşı direncini azaltır. Bu teknoloji ile oluşturulan mayolar, yüzme yarışlarında bir çok dünya rekoru getirmiştir.

Kalamar, mürekkep balığı ve ahtapot gibi canlılar, su püskürterek tepkili bir yüzme sistemine sahiptir. Mühendisler buradan hareketle özellikle denizaltıların daha hızlı yol alması üzerine çalışmaktadır.