D Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Yılın daha sıcak aylarıyla ilgili harika bir şey varsa o da güneşte daha fazla zaman harcayabiliyor olmamızdır. Yaz aylarında güneşe daha yakından maruz kalıyor olmamız, vücudumuzun yeterli D vitamini almasının en kolay yoludur. Her gün yeterli miktarda D vitamini aldığınızdan emin olmanız önemlidir çünkü D vitamini hormon düzenlemesi, kemik sağlığının korunması ve bağışıklık sistemimizin güçlü çalışmasının sağlanması dahil olmak üzere vücudumuzun sağlıklı olması konusunda birçok önemli role sahiptir.

D Vitamini Nelerde Var?

Güneş ışığı vücuttaki D vitamini seviyelerini arttırmanın en hızlı ve kolay yollarından biridir. Günde yalnızca 15-30 dakikalık güneşe maruz kalarak yeterli miktarda D vitamini alınabilir. Ancak doğal yollarla D vitamini  almanın tek yolu bu değildir. Balık, süt ve yumurta gibi yiyecekler de D vitamini yönünden zengindir. Tabi güneş ışınlarını insan vücudu için gereken D vitaminini kazanmayı kolaylaştırır.

D Vitamini Eksikliğini Gösteren Belirtiler

Bazı insanlar daha fazlasına ihtiyaç duyabiliyor olsalar da günde yaklaşık 400 ila 800 IU D vitamini insan vücudu için yeterlidir. Yeterli D vitamini almadığımızda vücudumuz eksikliğin etkilerini hisseder. D vitamini eksikliği yorgunluktan kas ağrısına, saç dökülmesine ve hatta davranış değişikliklerine kadar bir dizi sorunu beraberinde getirebilir.

Araştırmalar, insanların oldukça önemli bir yüzdesinin D vitamini eksikliği olduğunu gösteriyor. D vitamini eksikliğiyle ilgili herhangi bir endişeniz varsa bir doktora görünmelisiniz. D vitamini seviyenizi kontrol etmek için bir kan testi önerme ihtimalleri yüksektir.

İşte D vitamini eksikliğiniz olabileceğine dair bazı işaretler.

  • Yorgunluk (Oldukça şiddetli olabilir.)
  • Kas zayıflığı ve kas ağrısı (D vitamini vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olduğundan eksikliğinden kemik ağrısı, bağ dokusu, iskelet ve kas sorunları ortaya çıkabilir.)
  • Saç dökülmesi (Hormonlar, genetik, hamilelik, travma veya ameliyat gibi nedenlerle de kaynaklanabildiğini unutmamak önemlidir.)
  • Sık hastalanmak (grip, nezle, vb.)
  • Kemik ağrısı
  • Depresyon ve diğer davranış değişiklikleri
  • Kilo almak