Maaşlı bir işte çalışmaktan sıkılanlar, gelir durumundan memnun olmayanlar, istihdam oluşturmak isteyenler ve kendi hesabına çalışmak isteyenler için yeni iş kurma süreci zor ve meşakkatli olabiliyor. İyi bir planlama, iyi bir sektör analizi, iyi bir çalışma ortamı, iyi bir bütçe gerekebiliyor.
Girişimci ruhuna sahip olup, kendi işini kurmak için risk almayı tercih edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle 30 yaş altı genç kitlede girişimciliğin dikkat çektiğini görebiliyoruz. Fakat bu işte kazanmak da var, kaybetmek de. Bunun bilincinde olarak yatırımları hayata dönüştürmeli; bu yolda bazı hususlara özen göstermeliyiz. Yazımızda yeni bir iş kurmak isteyenler için tavsiye niteliği taşıyacak bazı konulara değinmek istiyoruz.
Hakkında Hiç Bir Şey Bilmediğiniz Sektöre Girmeyin!
Bu başlık aslında son zamanlarda girişimcilikteki başarısızlığın da temel nedeni. Daha önce hiç yemek yapmamış, mutfak kültürü olmayan birisinin bir restoran işletmek istemesi gibi düşünebilirsiniz. Veya herhangi bir tıp bilgisi olmadan doktor olmaya çalışmaya benzetebilirsiniz. Özetle; mutlaka yeni bir iş kurma düşüncesindeyseniz, bilgi birikimine sahip olduğunuz sektörleri tercih edin.
Gerçekçi Olun ve Gerçekçi Analiz Yapın!
Yeni bir iş kurmak istediğinizde en çok muhatap olacağınız konular: sermaye, kâr oranları, mal ve hizmet alımı, perakende satış, rekabet ve maliyet gibi konular olacaktır. Eğer somut bir işe adım atmak istiyorsanız, karşı karşıya kalacağınız tüm konularda gerçekçi olun. Kaba hesaplar yapmaktansa, ayrıntılı kalemleri de içerisine alarak geniş bir analiz yapın. Örneğin ticaret konulu bir iş serüvenine başlamak istediğinizde, “ticarete konu olan malı şu fiyata alırım, bu fiyata satarım. Böylelikle şu kadar kazanırım” gibi söylemlerden uzak durmalısınız.
Motivasyonunuzu Yüksek Tutun, Sürekli Araştırın!
Motivasyon ve araştırma gibi iki farklı konuyu neden aynı başlıkta kullandığımızı düşündüyseniz, dolaylı olarak birbirini tamamladığını belirmek isteriz. Araştırmalar sonucunda elde ettiğiniz veriler, size her zaman kazandıracak, bilgi birikiminizi artıracaktır. Bu da motivasyonunuzun yüksek olmasını sağlayacaktır. Bir iş hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, bu sizi o işte profesyonel yapar ve sektörün ihtiyaçlarını daha iyi görebilirsiniz. Girişimciliğin temel yapı taşlarından birisi “öğrenme”dir.
Bütçenizi Göz Önünde Bulundurun!
Girişimcilikte başarı umudu olduğu kadar, başarısızlık korkusu da kaçınılmazdır. Ufak çaplı bir bütçeniz varsa, yüklü yatırım gerektiren işlere girmek yanlış bir karardır. “Hele bir işimi kurmaya başlayım, sonrasında gerekirse yatırımcı bulurum” gibi söylemlerle kendinizi kandırmayın. Bu şekilde başladığınız girişimlerde her zaman başkalarına bağlı kalırsınız ve yalnız kaldığınızda tüm emeğiniz boşa gider. Bu sebeple bütçenizin el verdiği iş seçeneklerini değerlendirin.